Publikációk – Reszelők 1.

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Reszelők és használatuk 1. rész
A műkörmöt az ecsettel készítjük, a reszelővel csak finomítunk rajta

(Az alábbi cikket a Nailpro 2009/3-as számában is olvashatod)

Akár manikűrt, akár műkörmöt készítünk a vendégünknek, mindkét szolgáltatásnál használunk reszelőt, mégpedig nem is egy fajtát.
A reszelőket alapvetően három típusba sorolhatjuk:
– gyémántporos fémreszelő
– papírreszelő
– szivacsos tömbreszelő (buffer)

A gyémántporos fémreszelő műanyag nyéllel ellátott fém reszelő, amelynek külsejét gyémántporral vonták be, általában a két oldala különböző finomságú. Tökéletesen alkalmasak az áztatásos fertőtlenítésre is. Manikűrnél a természetes körömlemez formázásához kizárólag gyémántporos fémreszelőt használhatunk.

11. A ragacsos réteget fixáló folyadékkal eltávolítom, majd a Perfect Nails 180/150 Prémium reszelővel kialakítom a köröm formáját és átreszelem a felületet.

A papír reszelők belseje fa, műanyag vagy papír, a külsejük szemcsézett. Többféle formában kaphatóak, találkozhatunk egyenes kerekített végű, téglalap-, banán-, félíves-, kenu-, hullámvonal- (flipper) vagy rakéta formájú reszelőkkel. Az íves vagy egyenes oldalvonalak és a kerekített vagy négyszögletes végek segítségével a körömlemez megfelelő oldalát tudjuk követni. A papír reszelők kizárólag permetezés segítségével fertőtleníthetők, sem áztatásos fertőtlenítésre, sem magas hőfokon történő (hőlégsterilizátorban vagy autoklávban) sterilizálásra nem alkalmasak. Műkörömépítésnél az előkészítő szakaszban a természetes köröm mattításához, az építő szakaszban a tipek formázásához és átmenetreszeléséhez illetve a befejező szakaszban a formázáshoz, felületreszeléshez használjuk.

A szivacsos tömbreszelők közepe szivacs, a reszelőhöz hasonlító bufferek középen műanyag vagy papírmerevítést tartalmaznak. Általában a felületek finomításához használjuk akár manikűr, akár műköröm készítésénél.

12. A felületet Perfect Nails 180-as kék bufferrel finomítom.

A reszelőket a formájuk mellett a durvaságuk alapján különböztetjük meg. Ez a jelzőszám az 1cm2-re eső szemcseszámot és a szemcsék nagyságát-durvaságát jelzi. A kisebb jelzőszámú reszelők (pl. 80-100-as reszelők) durvák, a közepes jelzőszámú reszelők (pl. 120-150) közepes reszelők, a magasabb jelzőszámú reszelők (pl. 180-200) finom reszelők.
A szivacsos tömbreszelők – bufferek között is léteznek durvább, közepes és finom bufferek is, és külön alcsoportba sorolhatók a magas fényű polírozáshoz használatos, 10000 vagy annál magasabb jelzőszámú bufferek. Ezeket a buffereket használva, megfelelően fokozatos felületreszelés után, tükörfényes felületet alakíthatunk ki.

 

Manikűr
Manikűr esetén a természetes körömlemez formázásánál és a felület mattításánál használunk reszelőt.

1. A természetes körömlemez hosszának és formájának meghatározása
A manikűr folyamatában a szarupárkány kezelése után a természetes körömlemezt ollóval rövidítjük, majd gyémántporos fémreszelővel formázzuk. A reszelőt a két sarokpont között mozgatjuk úgy, hogy a reszelő merőleges legyen a körömlemezre – ne legyen se alábillentve, se ráfordítva. Erőt a sarokpontoktól a középvonal irányába fejtünk ki, a középvonaltól a sarokpontokig csak vezetjük a reszelőt.
A reszelés során a természetes körömlemez alatt keletkező sorját bufferrel távolítjuk el.

2. A természetes körömlemez felületének mattítása
A körömlemez felületét közepes finomságú bufferrel átmattítjuk, a legfelső, esetlegesen leválni készülő réteget eltávolítjuk, így a polírozás valóban tükörfényes lesz, lakkozás esetén pedig jóval tartósabb lesz a munkánk eredménye.

Műkörömépítés
Műkörömépítés esetén a természetes körömlemez formázásához, mattításához, a tip formázásához és mattításához, az építő szakasz utáni formázáshoz és a díszítő szakaszban a polírozáshoz használunk különböző durvaságú reszelőket, buffereket, polírozókat.

1. A természetes körömlemez hosszának és formájának meghatározása
Ugyanúgy, ahogy manikűrnél, a természetes köröm szabadszélét körömvágó ollóval rövidítjük.
A szabadszél végső formájának kialakítására közepes finomságú papírreszelőt használunk.
Építés esetén a körömlemezt rövidre reszeljük (maximum 1 mm hosszúságúra) és enyhén kerekítjük a sarkokat azért, hogy a sablont könnyebben fel tudjuk helyezni. Ha deformált körömről van szó, akkor teljesen rövidre reszeljük a szabadszélt, azért, hogy ne vezesse meg a sablont, hanem korrigálni tudjuk a deformitást.
Tipes köröm esetén a természetes körömlemezt a lehető legrövidebbre reszeljük a formáját pedig a tip kontaktus sávjának megfelelően alakítjuk ki úgy, hogy tökéletesen illeszkedjen a tiphez.

2. A természetes körömlemez mattítása
A szarupárkány feltolása és a letapadt részek felkaparása után eltávolítjuk a természetes körömlemezen lévő sima, fényes hártyaszerű felületet, amelyhez közepes-finom (150-180-as) reszelőt használunk.
Ezt a munkafolyamatot nagyon alaposan kell elvégeznünk, különös tekintettel a bőrredők melletti részekre, ahova nehezebben férünk be a reszelővel. Óvatosan kell eljárnunk, hogy a természetes körömlemezt nehogy túlságosan elreszeljük, a munkafolyamat végén pedig ellenőriznünk kell, hogy sehol ne maradjon fényes felület, mert az a műköröm felválását eredményezi.

A tip rövidítésérôl, formázásáról, az átmenet reszelésérôl, a teljes tip mattításáról, formázásáról, a polírozásról és a csiszológépekrôl következô számunkban olvashatsz, a cikk folytatásában.